„Bolnavii pot să învingă această boală. Și noi o putem învinge”, a declarat Barack Obama, într-o alocuțiune săptămânală, încercând să reasigure în privința faptului că virusul Ebola nu se transmite ușor.
Aceste declarații intervin în timp ce aproape 50 de persoane care au intract în contact cu liberianul Thomas Eric Duncan, decedat din cauza Ebola pe 8 octombrie la Dallas, au ieșit din perioada de carantină, vineri, fără ca vreunul să fi contractat boala.
„La Dallas, zeci de membri ai familiei, prieteni și apropiați care au intract în contact cu primul pacient, Duncan, au fost declarați sănătoși, ceea ce ne reamintește că, în realitate, această boală este foarte dificil de luat”, a afirmat președintele american.
În plus, două infirmiere infectate cu virusul Ebola după ce l-au îngrijit pe Duncan au fost declarate vindecate vineri. Una dintre ele, Nina Pham, a fost chiar primită la Casa Albă de Barack Obama, care a îmbrățișat-o.
Cu toate acestea, Statele Unite nu sunt complet ferite de Ebola, deoarece un doctor care a revenit recent dintr-o misiune în Guineea a fost atins de această epidemie și plasat în carantină, joi, la New York.
Newyorkezii au reacționat bine în fața acestui caz, continuând „să facă ceea ce fac în fiecare zi”, a constatat președintele american.
„Aceasta este starea de spirit pe care trebuie să o transmitem în calitate de americani, în contextul în care ne confruntăm cu această provocare împreună”, a precizat el, adăugând că, în același timp, „oamenii trebuie să rămână vigilenți”.
„Trebuie să fim ghidați de știință, trebuie să ne bazăm pe fapte, nu pe temeri”, a subliniat el.
Epidemia de Ebola care afectează Africa de Vest de la începutul anului a provocat moartea a 4.922 de persoane din 10.141 de cazuri înregistrate, potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății.